Tenisová pravidla 3

18.03.2009 19:05
Dnes se podíváme na situaci, kdy hráč hraje míč tak, že raketa i míč je na soupeřově polovině hřiště. Myslíte si, že je dovolené takto odehrát míč ?

 

Docela často se stává, hlavně při čtyřhře, že hráč hrající volej nebo smeč hraje tak těsně u sítě, že se občas i dohadujeme, zda už nehrál míček na soupeřově polovině. Pravda, někdy to i promineme, ale skutečně takto se hrát nesmí. V pravidlech je napsáno: "Bod je ztracen, když hráč odehraje míč před tím, než přeletěl síť."

 

Ale pozor! Velmi důležité je "než přeletěl síť". Existuje ovšem situace, kdy se na soupeřově polovině hrát může. Ještě tak před dvěma lety jsem o tom ani nevěděl, dokud se mi to nestalo přímo při zápase. Hrál jsem čtyřhru a podařilo se nám náhodně odehrát míček s takovou falší, že dopadl těsně za síť na soupeřovu polovinu, odrazil se do výšky a díky falši pokračoval v cestě zpět na naši půlku. V tu chvíli soupeř natáhl svou ruku s raketou přes síť na naši polovinu a.... bum, zahrál vítězný míč. Nejdřív jsem si myslel, že to nesmí, ale to právě byla ta situace, kdy se na soupeřově půlce hrát může.

 

A jak je to tedy popsáno v pravidlech? "Míč je vrácen správně, když míč ve hře dopadne na zem ve správném poli a odrazí se z něho přes síť nebo jej tam zažene vítr a hráč se nahne přes síť a odehraje jej do správného pole". Takže pozor na to.